Nässlor

aftonbladet.se/halsa/nässlor
matkalkyl/nasslor

Nässlor

Nässlan är en vårprimör som dyker upp före de flesta andra. Dessutom är den både en delikatess och en grönsak fylld av näring och nyttigheter. Nässlor är allra godast när de är små tidigt på våren. Topparna på större nässlor är också förträffliga ända tills de går i blom. Om man slår av nässlorna på sitt nässelställe eller plockar riktigt flitigt växer det upp nya fräscha skott.

Näringsinnehåll i 100g nässlor:
Energi
Protein
Fett
Kolhydrat
Kalcium
Fosfor
Järn
Vitamin A
Vitamin C
58 kcal (242 J)
5,5 g
0,7 g
7,1 g
200 mg
60 mg
2,2 mg
810 Ret ekv
175 mg


Beredning
Rensa nässlorna först från gräs, vissna löv och dylikt. Skölj dem sedan väl. Förvällda och hackade nässlor tar liten plats i frysen och är gott att ha på vintern. Nässlor är också lätta att torka, men torkning förstör en stor del av vitaminerna.

Man kan basera maträtter på nässla som viktigaste ingrediens men också piffa upp sin vanliga vardagsmat med hjälp av dem. Servera t ex biffar på en bädd av förvällda, eventuellt smörfrästa nässlor. Nässlor kan ge grön färg åt bröd, plättar, raggmunk och potatismos. Det går att experimentera i det oändliga.

Nässeltimbal (2 portioner)
200 g förvällda nässlor, 1/2 dl fårost (ev hälften keso), 1 ägg, 2 msk grahamsmjöl, 1 dl mjölk samt salt och peppar.

Nässlor och fårost finhackas. Blanda med de andra ingredienserna. Fyll fyra små smorda timbalformar. Grädda i 175 grader ugnsvärme i 25 minuter. Serveras på rättikskivor.

Nässelsoppa (4 portioner)
1 liter grönsaksbuljong, 1 gul lök, 1 1/2 - 2 liter färska nässlor, 1 msk mjöl utrört i lite vatten, muskot, örtsalt och eventuellt lite grädde.
Finklippt gräslök, hårdkokta ägg eller mungböngroddar.

Hacka nässlorna fint eller klipp dem med sax. Grönsaksbuljongen kokas upp och den hackade löken läggs i. När löken börjar bli mjuk lägger man i nässlorna. Vispa i mjölredningen och låt koka ett par minuter. Krydda och smaka av, tillsätt ev. lite grädde. Klipp i gräslök vid serveringen. Ägghalvor eller mungböngroddar läggs i på tallriken.

Nässellåda
Grovriven potatis, hackade råa nässlor, finhackad gul lök, örtsalt, basilika, rivebröd och/eller riven ost.

Blanda nässlor, lök, kryddor och största delen av potatisen. Packa i en smord ugnsfast form. Formen bör vara så vid att det blir ett ganska tunt lager, max 5 cm. Bred ut den rena potatisen överst och strö över rivebröd, eventuellt blandat med riven ost.
Grädda i 200 grader ca 45 minuter.

Grönt potatismos I
Ditt vanliga potatismos blir en ny upplevelse med en tillsats av finhackade nässlor. Låt de hackde nässlorna koka med några minuter på slutet och häll av potatisvattnet försiktigt så att så lite nässlor som möjligt följer med. Man kan också koka och finhacka nässlorna och blanda in dem i potatisen när man mosar den.

Grönt potatismos II (4 portioner)
1 - 1 1/2 kg potatis, 3 msk olja, 4 vitlöksklyftor, ca 1 liter nässlor, muskot, timjan, mejram, dragon, rosmarin och örtsalt.

Koka potatisen och lägg i de hackade nässlorna mot slutet. Häll av vattnet när potatisen är kokt, men spara det! Pressa i vitlök, tillsätt olja och kryddor och mosa potatisen. Späd med kokvattnet till önskad konsistens.

Eva Gustavsson
**************************************

Linneas Skafferi

Ett annat riktigt bra tips när nässlor är att göra ett avkok på dem och använda vattnet som lusmedel. Fungerar utmärkt på rosor och andra växter med löss på, också slipper man alla kemikalier.

paj. Har ett supersmarrigt recept:
3 ägg
1 burk keso
3 dl gräddfil/naturell yoghurt
Brännässlor (massa massa)
2,5 dl potatismjöl
salt, peppar (salta rikligt)
Vispa äggen, blanda i övriga ingredienser och häll i i en ugnsform, sedan in i ugnen i ca 30 min tills pajen fått färg. GI vänligt och gott! Serveras med gräslök och körsbärstomater.


Nässelpesto en liten burk:
3 dl nässlor
3 kvistar bladpersilja
1 dl valnötter
1 vitlöksklyfta
skal från 1/2 citron
olivolja
salt & peppar

Börja med att förvälla nässelskotten (koka upp nässlorna i lättsaltat vatten), spola dem sedan i kallt vatten. Lägg dem tillsammans med persilja, nötter och citronskal i en matberedare. Mixa till en grynig massa. Häll i oljan i en fin stråle tills du får en fin konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Perfekt att ha till kyckling, på smörgåsen eller som smaksättare i vegetariska rätter.

************************************





Inga kommentarer:

Torka din egen Mat - Fisk, Grönsaker , Bär och Frukt

https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/kunskap--guider/hallbart-friluftsliv/torka-din-egen-friluftsmat---en-kom-i-gang-guide/...