onsdag 25 januari 2017

från skillnadens trädgård

Bokashi

Skillnadens trädgård
*************************************

jackabacon.com/article/nringsmnen-organiska-gdselmedel

********************************************

slangdigiveggen.wordpress.com/2015/08/16/bokashistro/
bokashiströ


Idag gjorde jag alltså eget bokashiströ, eftesom det är rätt dyrt att köpa i affären. Jag följde det här receptet, och skriver bara ner det här för att mängderna i det är ofantligt mycket större än vad någon kan tänkas vilja koka ihop i sin egen lilla källare. Jag använde:
  • 6 paket kruskakli á 350 g. Motsvarar ca 11 liter, men mät för säkerhets skull med litermått.
  • 11 dl vatten
  • 11 cl (liiite drygt 2 tsk) EM (alltså Effektiva Mikroorganismer som kan beställas på nätet eller köpas t.ex. vid källtorps trädgårdar
  • 11 cl melass (köps tillsammans med EM)
  •  
EM + melass blandas i ljummet vatten, mellan 20 och 30 grader, och därefter joxas det ihop med kruskakliet. Ner med det hela i en hink, jag hade en som jag fått på en restaurang och som tidigare innehållit 10 blygsamma kilo garam masala. Har man inga shyssta restauranger i närheten som producerar sopor förmodar jag att det går precis lika bra med en nyproducerad tiolitershink med lock. Låt det hela stå och jäsa under tätslutande lock i 4-6 veckor i 15-20 grader (snabbare om varmare), öppna då och då för att släppa ut luft och känna på lukten om syrningsprocessen är igång – det ska lukta syrligt och starkt och kanske inte jättegott så du kan ju skippa att öppna i finrummet strax innan söndagsbjudningen ska börja. Heja och lycka till med att rädda jorden!

Inga kommentarer:

Torka din egen Mat - Fisk, Grönsaker , Bär och Frukt

https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/kunskap--guider/hallbart-friluftsliv/torka-din-egen-friluftsmat---en-kom-i-gang-guide/...