söndag 9 oktober 2011

Vad gör jag med alla tomater ?

Vad gör jag med alla tomater som inte hann mogna.

Jag har syltat, kokat marmelad och torkat tomater
och naturligtvis ätit solmogna tomater.

Recept på Tomatmarmelad

1 kg gröna tomater
2 citroner
1 dl vatten
7 1/2 socker
2 tsk mald ingefära
Tvätta tomater och citroner, dela och skiva tunnt
Koka fruktmassa och vatten på svag värme under lock 20 minuter.
Rör i skr och ingefära och koka livligt utan lock i 15 min.
Rör då och då. Tag kastrullen från värmen, skumma.
Ös upp i varma, rengjorda burkar och sätt genast på lock.

för att få lite tjockare marmelad använd syltsocker.


 
 Torkade tomater

Halvera tomaterna och lägg på plåt med lite grovsalt i botten
torka i ugnen under 100 grader. 
lägg i burk, häll över olja (jag använde rapsolja)
smaksätt med 1 eller 2 vitlöksklyftor
5-6 vitpepparkorn och ev salt.
mitt recept som jag klurade ihop.
Gott blir det.




Paprikan har jag tagit hem från kolonin
7 stora paprikor trängs på den lilla plantan .
bredvid står en citronplanta
hoppas den överlever vintern. 



1 kommentar:

Ann sa...

Hej Birgitta!
Du har verkligen varit flitig i din koloniträdgård. Så mycket grönsaker du har odlat fram. Det måste vara underbart att ha ett förråd att ta ur nu när vintern kommer krypande.
Önskar dig en fin helg!
Kram

Torka din egen Mat - Fisk, Grönsaker , Bär och Frukt

https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/kunskap--guider/hallbart-friluftsliv/torka-din-egen-friluftsmat---en-kom-i-gang-guide/...