torsdag 7 maj 2015

Maskrosor

 Recept på maskrosor!

Hittat ett så bra recept.
Lägg två rågade nävar av maskrosblommor (utslagna) i ca 1 liter kallt vatten.
 Värm upp allt men precis när det ska till att koka upp så drar du det av värmen och nu ska det stå och dra över dagen eller natten.
 Sila därefter av och pressa ur blommorna ordentligt.
Blanda vätskan med 1 kg socker (eller råskocker) och en halv ekologisk citron som du skivat upp.
Värm på svag värme utan lock.
När det blivit "sirapskonsistens" av det hela häller du upp det på de kärl eller burkar du vill använda! Klart.
 Gott på pannkakor eller glass tycker jag.

Knoppar av maskros jag hittar har jag hört är goda att steka eller fritera. Och bladen funkar ju i en sallad!
 
 
 








http://enklarejohanna.blogspot.se/2012/05/m


askrossirap-hurra-det-ar-konservtider.html •Plocka så mycket maskrosor du orkar (enbart blomman, nyp av stjälken men det gröna som sitter på blomman, dvs själva fästet, kan vara kvar) jag hade ungefär en liter kanska tätt packade maskrosor, det gav nästan två liter sirap.

•Lägg maskrosblommorna i en stor kastrull, täck med vatten. Ungefär lika mkt vatten som blommor verkar vara lagom.
•Koka upp och låt koka en stund för att få ut smakerna ur blommorna. •Sila vätskan i en saftsil.
•Mät upp vätskan och tillsätt dubbla mängden socker. Ex: 1 liter vätska = 2 liter socker.
•Koka upp igen och låt puttra ganska länge. Testa då och då viskositeten på sirapen genom att hälla lite på en tallrik som varit i frysen. När det är lagom tjockt är det klart.
•Häll på steriliserade burkar, fyll upp nästan ända till kanten, sätt på locket omedelbart.
•Färdigt! Sirapen/honungen används på samma sätt man använder honung eller sirap.
en kommentar hos.......
För många år sedan läste jag i någon hälsotidning att man kunde stuva det gula på maskrosen. Det är ganska mycket jobb med att rensa, men vi gjorde det flera gånger den våren -
- plockade blommorna, tog loss allt det gula,
stuvade med lite grädde och salt och peppar,
och använde ungefär som svampstuvning på varma smörgåsar (med ost ovanpå). Det var gott!



Enkelt och bra!


                  Maskrosblommor
Syltsocker
Citron

 



Jag sköljde blommorna snabbt i
kallt vatten, la dem i en kastrull
och fyllde på med vatten så att
det precis täckte blommorna.
Rev skalet från citronen och klämde
saften ner i vattnet, blandade väl.
Lät det småkoka i 20 minuter innan
jag silade av och lät blommorna
rinna av. Kokade upp saften återigen
och sockrade med syltsocker.
Lät småputtra tills vätskan blev
något seg och simmig.
 
"Hittat hos Bondjäntan"
 
 

Inga kommentarer:

Torka din egen Mat - Fisk, Grönsaker , Bär och Frukt

https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/kunskap--guider/hallbart-friluftsliv/torka-din-egen-friluftsmat---en-kom-i-gang-guide/...