Fruktläder:
Fruktläder är också en gammal metod att ta vara på stora mängder bär. Man får en matta av torkade bär som kan rivas i bitar eller klippas till remmar – som hallonremmar fast utan socker, färgämnen och smakämnen. Fruktläder är smakrikt, läskande och fyllt av energi, vitaminer och mineraler och perfekt att ha med ut på utflykten och vandringsturen, eller helt enkelt ha i handväskan istället för godis. Känslan är lyxigare än en påse russin, och smaken är fantastisk. Det går att göra fruktläder av de flesta frukter och bär, vi testade hallon, lingon, blåbär, svarta vinbär och björnbär och var överens om att lingonlädret var godast, tätt följt av blåbärslädret.
1. Mixa färska eller frysta bär i en mixer/blender till en slät puré
2. Bred ut purén på en plåt täckt av teflonmatta eller bakplåtspapper. Lagret ska vara 3 mm tjockt och så jämnt som möjligt, är det för tunt blir det fruktpapper och är det för tjockt blir det fruktmögel. Tänk på att göra kanterna raka så att du lätt kan klippa snygga remmar.
3. Torka i ugnen på 50° med luckan på glänt i ca åtta timmar. Har du flera plåtar inne kan du behöva flytta omkring dem lite. Håll koll på lädret så att det inte torkar för mycket och blir sprött. Det är klart när du kan ta i lädret utan att det kladdar av sig.
4. Klipp gärna remmar av lädret och rulla ihop dem. Förvara i lufttät burk.
2. Bred ut purén på en plåt täckt av teflonmatta eller bakplåtspapper. Lagret ska vara 3 mm tjockt och så jämnt som möjligt, är det för tunt blir det fruktpapper och är det för tjockt blir det fruktmögel. Tänk på att göra kanterna raka så att du lätt kan klippa snygga remmar.
3. Torka i ugnen på 50° med luckan på glänt i ca åtta timmar. Har du flera plåtar inne kan du behöva flytta omkring dem lite. Håll koll på lädret så att det inte torkar för mycket och blir sprött. Det är klart när du kan ta i lädret utan att det kladdar av sig.
4. Klipp gärna remmar av lädret och rulla ihop dem. Förvara i lufttät burk.
Systrarna Eisenmans fruit rolls
Använder du frukt på burk till purén behöver du inte söta mer, men häll bort sockerlagen. Prova även att blanda i kokosflingor eller finhackade nötter. Receptet kommer från kokboken Sommarens söta.
Systrarnas tips på olika varianter:
Hallon
Vill man inte ha kärnorna kvar kan man pressa purén
genom en nätsil. Till färska hallon kan man behöva
tillsätta lite vätska, till exempel lite apelsinjuice eller
flädersaft.
Jordgubbar
Jättegoda ensamma men de kan blandas med i
princip vilken annan frukt som helst. Vi brukar blanda
med banan. Prova även att blanda jordgubbarna
med rabar ber men då bör de sötas med till exempel
honung.
Äpplen
För att få ett nyttigare och fiberrikare fruktläder kan
man låta skalet på äpplena sitta kvar, men det går
också bra att skala äpplena. Blanda i lite citronsaft så
att inte äpplena tappar färgen. Prova att smaksätta
med malen kanel, malen kardemumma eller riven
muskotnöt och/eller söta med lönnsirap. Eller tillsätt
några droppar tabasco!
Blåbär
Jättegott smaksatt med lime eller malen kardemumma.
Persikor och aprikoser
Supergoda var för sig men ännu mumsigare tillsammans.
Tillsätt lite citronsaft så att frukten inte blir
missfärgad. Prova att blanda i lite hallon också.
Se fler recept från systrarna Eisenman
Hallon
Vill man inte ha kärnorna kvar kan man pressa purén
genom en nätsil. Till färska hallon kan man behöva
tillsätta lite vätska, till exempel lite apelsinjuice eller
flädersaft.
Jordgubbar
Jättegoda ensamma men de kan blandas med i
princip vilken annan frukt som helst. Vi brukar blanda
med banan. Prova även att blanda jordgubbarna
med rabar ber men då bör de sötas med till exempel
honung.
Äpplen
För att få ett nyttigare och fiberrikare fruktläder kan
man låta skalet på äpplena sitta kvar, men det går
också bra att skala äpplena. Blanda i lite citronsaft så
att inte äpplena tappar färgen. Prova att smaksätta
med malen kanel, malen kardemumma eller riven
muskotnöt och/eller söta med lönnsirap. Eller tillsätt
några droppar tabasco!
Blåbär
Jättegott smaksatt med lime eller malen kardemumma.
Persikor och aprikoser
Supergoda var för sig men ännu mumsigare tillsammans.
Tillsätt lite citronsaft så att frukten inte blir
missfärgad. Prova att blanda i lite hallon också.
Se fler recept från systrarna Eisenman
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar