Squashbiffar
Kock: Anette Rosvall och Emma Hamberg » Övrigt: Husmorsorna »
Jag älskar det här receptet, det är lätt, gott, smarrig och går fort. Jag har snott det från Emma å nu gör jag det igen. För det tåls att lagas igen, och igen, och igen, och igen.... /Anette Rosvall
Ingredienser
300 g squash, riven 1 st liten lök, finhackad 1 dl vetemjöl special, knappt 2 st nävar riven parmesan 1 msk mynta, finhackad 1 msk persilja, finhackad 1 krm muskot, riven 1 dl skorpmjöl, knappt 1 st ägg, lätt vispat Salt, efter smak Svartpeppar, efter smak lite socker olivolja Dilltzatsiki1 st stor gurka, skalad, urkärnad och riven 1 st vitlöksklyfta, pressad 5 dl mezeyoghurt 1 näve dill, hackad 1 msk vitvinsvinäger Salt, efter smak Vitpeppar, efter smak lite socker ris
Foto: Husmorsorna
Tips
Du kan läsa mer om Husmorsornas goda matlagning och stökiga kök på Husmorsornas blogg.Gör så här
1. Pressa ut allt vatten ur squashen och löken genom att ta det rivna och klämma genom fingrarna för allt vad tygen håller.
2. Blanda sedan ihop allt utom oljan till en fin gegga. Provsmaka. Smeten ska vara riktigt god!
3. Forma små smarriga biffar.
4. Hetta upp oljan i en stekpanna och i med biffarna.
5. Stek på medelvärme tills de bli gyllengula, ta upp dem och lägg dem på lite hushållspapper.
6. Dilltzatsiki
Pressa vattnet ur gurkan, gucka ihop allt och ät!
Pressa vattnet ur gurkan, gucka ihop allt och ät!
7. Avnjut med ris, en rejäl sallad och dilltzatsikin!
http://www.lindahlsmejeri.com/recept/lunch-och-middag/vegetariskt/squashbiffar-med-roed-curry-och-yoghurtsaas.aspx
http://emmysliv.shapemeup.se/2012/10/15/squashbiffar-och-proteinstuvad-vitkal/
http://gabrielasmatochvin.blogg.se/2011/august/squashbiffar.html
http://knivigt.wordpress.com/2012/10/23/squashbiffar-med-dillyoghurt/
http://www.norrmejerier.se/recept/vegetariska-squashbiffar
***************************************
Risottobiffar med getostfylld squash
https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/r/risottobiffar-med-getostfylld-squash/
1 timme 15 minuter
*****************************
http://www.lindahlsmejeri.com/recept/lunch-och-middag/vegetariskt/squashbiffar-med-roed-curry-och-yoghurtsaas.aspx
http://emmysliv.shapemeup.se/2012/10/15/squashbiffar-och-proteinstuvad-vitkal/
http://gabrielasmatochvin.blogg.se/2011/august/squashbiffar.html
http://knivigt.wordpress.com/2012/10/23/squashbiffar-med-dillyoghurt/
http://www.norrmejerier.se/recept/vegetariska-squashbiffar
***************************************
Risottobiffar med getostfylld squash
https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/r/risottobiffar-med-getostfylld-squash/
Ingredienser
4 portionerRisottobiffar:
- 4 dl arborioris
- 3 schalottenlökar
- 0,5 g saffran
- 2 msk olivolja
- 2,5 dl torrt vitt vin
- 5 dl grönsaksbuljongtärning
- 200 g svamp, t ex kantareller, champinjoner, shiitake
- 1 msk smör eller olja, till stekning
- 1,5 dl riven parmesan
- 1 msk hackad färsk timjan
- 1 krm salt
- 1 krm peppar
- 1,5 dl vetemjöl till panering
Getostfylld squash:
- 2 små squash
- 4 msk olivolja
- 2 schalottenlökar
- 1 krossad vitlöksklyfta
- 1 tsk hackad färsk oregano
- 1 hackad färsk timjan
- 100 g smulad getost
- 2 msk ströbröd
- 1 krm salt
- 1 krm peppar
Tomatsås:
- 1,5 dl olivolja
- 2 krossade vitlöksklyftor
- 5 tomater
- 5 msk balsamvinäger
- 1 msk färska basilikablad
Gör så här
- 1 timme 15 minuter
Skär svampen i små bitar och stek den lätt i matfett. Blanda ner svamp, ost och timjan. Smaka av med salt och peppar. Låt risotton svalna ca 10 minuter, forma till biffar och vänd i mjöl. Stek biffarna i olja. Risotton kan naturligtvis serveras som den är.
Skär bort ändarna på squasherna och dela dem i två bitar vardera. Gör ett hål rakt igenom dem med en äppelurkärnare. Skär fruktköttet i små tärningar.
Värm hälften av oljan i en kastrull, tillsätt schalottenlöken, vitlök och squashtärningar, lägg på lock och låt sjuda i 5 - 8 minuter tills allt är mjukt. Rör i kryddorna och lägg över blandningen i en skål. Tillsätt getosten och ströbröd. Salta och peppra. Blanda alltsammans ordentligt till en fast fyllning. Fyll "squashtornen" med getostblandningen. Pensla dem med resterande olja och grilla under förvärmd grill några minuter tills de är mjuka och fått lite färg.
Såsen
Värm olivoljan på låg värme, tillsätt vitlök och koka försiktigt tills den är mjuk, 5 - 8 minuter. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Tärna tomatköttet. Tillsätt tomaterna, vinäger, basilika och låt det stå på svag värme i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp squashen och risottobiffarna på en spegel av tomatsås och toppa med lite extra stekt svamp.*****************************
Squashbiffar med fetaost och tomatsallad /http://www.hemmetsjournal.se/mat/Squashbiffar-med-fetaost-och-tomatsallad/recept-2234
Ät biffarna som ensamrätt eller som tillbehör till kött eller fisk.
Det här behövs för ca 4 port:
ca 8 mjöliga potatisar
ca 400 g squash
1 gul lök
2 msk smör eller margarin
2 ägg
100 g fetaost
Tomatsallad:
1 ask cocktailtomater
1 gul lök
1 msk vitvinsvinäger
4 msk matolja
2 krm salt
1 krm peppar
Gör så här
- Skala potatisarna och skär dem i minre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och ånga av dem.
- Mosa potatisen med elvisp. Tillsätt de lätt uppvispade äggen och matfettet.
- Grovriv squashen, riv löken fint och rör ner det i potatismoset. Smaka av med salt och peppar.
- Dela tomaterna i klyftor. Skala och finhacka löken. Blanda lök och tomater. Skaka samman vinäger, olja, salt och peppar. Häll dressingen över tomat- och lökblandningen.
- Forma runda biffar. Vänd dem i lite ströbröd. Stek dem gyllene på båda sidorna i lite matfett.
- Lägg upp dem på uppläggningsfat och strö smulad fetaost över. Bjud tomatsalladen till.
Smaklig måltid
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar